Lønner det seg å pusse opp?

Det er ikke lett å få målt om det lønner å pusse opp før salg av boligen. Det er store diskusjoner om det økonomisk lønnsomt å pusse opp før ett boligsalg. Ofte kommer det an på hvem som gjør hva. En utdannet rørlegger som har tilgang på gratis verktøy og billigere varer gjennom sitt firmas grossist har større mulighet for at det skal bli lønnsomt, enn en familiefar som jobber på et kontor. En elektriker vil ha samme fordel for alt som har med strøm å gjøre, og i tillegg vil han skaffe nødvendig godkjenning  og dokumentasjon på anlegget også. En annen ting som er viktig å se på er tiden man bruker på oppussingen, kanskje det er mer lønnsomt å jobbe ekstra på sin egen jobb for å sette bort noe av oppussingen? Ofte står vi amatører i mange timer hver dag i ett oppussingsprosjekt. En som kan faget sitt leverer nok alltid til kortere tid enn når en amatør skal gjøre det. Det samme gjelder også på det estetiske resultatet til slutt.

Men hva skal man satse på?

Ofte viser det seg at det er de mindre oppussingsprosjektene som gir mest igjen for pengene. En fin inngangsdør i et hus kan gi et kjempegodt førsteinntrykk ved visning, mens helt nytt takdekke kun vil vise seg lønnsomt i informasjonen i prospektet. En stor og fin terrasse er også med på å gi ett godt inntrykk av huset. Det er flere som bruker såkalte “boligstylister” til å friske opp huset før salg, og påstår at dette fungerer godt. Vi ville heller brukt de 30 000 norske kronene på reel oppussing i stedet. Men er huset helt tomt kan det nok lønne seg å leie inn en boligstylist som tar med møbler for visningen. Å legge nytt gulv krever lite tid og vil gi en heving av husets standard som igjen vil bidra til økt verdi i forhold til investeringen i tid og penger i prosjektet. Enkle detaljer som å bytte ut dør-knotter på kjøkkenet, skifte ut dusjforhenget, slipe ned olje kjøkkenbenken går fort og koster lite. Dokumentasjon på at det elektriske er godkjent, og at badet er pusset opp i regi av et sertifisert rørleggerfirma og også viktig for den skeptiske kjøperen.

Hvordan få råd til oppussingen?

Det er flere måter å få til finansieringen av oppussingen. Ofte blir det sagt at man ikke skal låne penger for å pusse opp men har du et hus hvor taket er meget dårlig bør dette ses på omgående. Det samme gjelder hvis du har en gammel og dårlig kledning på huset så kan det være økonomisk lønnsom i det lengre løp å låne penger til dette siden konsekvensen for å ikke gjøre noe vil kunne bli store og med omfattende ringvirkninger. Det første du bør gjøre hvis du vurderer å skaffe midler med hjelp av lån er å få tatt en verdivurdering av boligen, det koster ingenting og kan gi deg gunstige muligheter i den banken du allerede har idag. En annen mulighet er å ta opp et forbrukslån til oppussing. Dette er dyrere lån så her er det viktig å vite akkurat hvor mye penger du trenger og ikke låne ut over det som er ment for prosjektet. Det er også viktig å velge finansieringen som er mest gunstig for deg. Et tips er å låne i flere omganger. Er det flere prosjekter som skal gjøres så kan det være lurt å låne til disse etterhvert som behovet for penger kommer. Det er ikke lurt å låne pengene for så å ha de på en sparekonto frem til du skal bruke pengene.

Hva slags oppussing er det som ikke lønner seg?

Bad og kjøkken er en gjenganger på prosjekter som ikke lønner seg. Ofte er disse jobbene større enn det man hadde tenkt på forhånd slik at den økonomiske delen blir dyrere, i tillegg tar det ekstra med tid mot det man hadde sett for seg. Så regelen er: puss gjerne opp badet og kjøkkenet, men kun for din egen del. Det er ikke noe å hente økonomisk her. Ifølge Dinepenger blir bad og kjøkken nevnt der også på områder som ikke er økonomisk lønnsomme å pusse opp før salg. Er boligen gammel og helt utdatert kan det lønne seg å la være å pusse opp i det hele tatt. Ofte er det egen marked for disse boligene hvor kjøper er klar til å ta en total-oppussing selv etter å ha kjøpt boligen. Har du satt inn nytt kjøkken her da vil det mest sannsynligvis bli revet bort i total-oppussingen.